Tüm alanlarda yaşanan değişimler gibi evlilik ilişkisinin önemli parçalarından biri olan cinsel yaşam da bebek olduktan sonra değişime uğrar.
Kadın doğumdan sonra seksten neden uzaklaşır?
Doğum sonrası bebekli yaşama alışma sürecinde birçok sorun yaşanabilir. Bunlardan biri de cinsel isteksizliktir.
Bebeğin doğumuyla birlikte yaşanan hormonal değişimler sonucu oluşan cinsel isteksizlik,
bebeğin gereksinimlerinin öncelikli olması,
yorgunluk, uykusuzluk,
doğum sonrası depresyon,
kadının eşine eskisi kadar güzel ve çekici görünmediğine dair düşünceler,
annelik rolünün eş rolünün önüne geçmesi,
emzirme döneminde salgılanan prolaktin hormonu nedeniyle ağrı ve vajinal kuruluk gibi sıkıntılar,
doğum sonrası yaşanan cinsel ilişkinin acılı, ağrılı olması
eşten beklenen ilgi, sevgi ve yakınlığın görülememesi gibi nedenlerden dolayı cinsel yaşam geri plana atılır.
Erkek nasıl davranmalı?
Annenin doğum sonrası kendisini toparlama, yenileme ve bebekle karşılıklı olarak birbirlerine alışma sürecine lohusalık dönemi denir ve bu dönem yaklaşık 40 gün kadar sürer. Bu dönemde kadının hem bedensel hem de ruhsal olarak yeni rolüne alışması için eşin destek vermesi beklenir. Erkekten beklenen en önemli destek bu dönemin geçici olduğunu bilerek eşine olan sevgi ve ilgisini kaybetmeden sabır, anlayış ve hoşgörü göstermesidir. Erkeğin sevgisini cinsellik olmadan da gösterebilmesi kadının eşi tarafından hala sevildiğini ve beğenildiğini hissetmesini sağlar.
Bebeğin doğumundan sonra seksten uzaklaşma bazen erkeklerde de görülebilir. Eşinin kendisine karşı isteksiz olduğunu gören erkek, kendisiyle eskisi gibi ilgilenilmediği ve dışlandığı düşüncesi ile mutsuz olabilir. Bunun sonucu olarak eşine uzak davranabilir.
Nasıl iletişim kurulmalı?
Mutlu ve doyurucu cinselliğin ilk koşulu; karşılıklı sevgi ve eşler arası etkin iletişim ve paylaşımdır. Mutlu bir cinsel yaşam, karşılıklı güven, dürüstlük, açıklık, paylaşım ve saygı üzerine temellendirilmelidir.
Eşler arasında evliliğin başından beri sağlıklı bir iletişim kurulduğunda yaşanan sıkıntıların birlikte konuşularak çözümlenmesi daha kolay olacaktır.
Doğum sonrası 6 hafta cinsel ilişki önerilmez. Eşler kendilerini hazır hissettiklerinde doktora danışarak cinsel yaşamlarına geri dönebilirler.
Doğum sonrası kadının cinsel isteksizliğinin yaklaşık 3 ay sonra azalması beklenir. Bu süreden sonra devam eden cinsel isteksizliğin kaynağı çoğunlukla psikolojiktir. Beklediği ilgiyi, yakınlığı, sevgiyi, hoşgörüyü göremeyen kadın eşine karşı uzak durur.
Estetik kaygılardan kaynaklanan sorunlarda kadın doğum uzmanından, psikolojik sorunlarda da ruh sağlığı uzmanından yardım alınarak yeniden cinsel yaşama dönüş sağlanabilir.
Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu
Pedagog / Psikolojik Danışman
(Ekim 2015)